Palosuojelurahaston Innovaatiopalkinnon 2020 toinen kunniamaininta Puunkaatolaitteen kehittämisestä

Palosuojelurahaston Innovaatiopalkinnon 2020 toinen kunniamaininta Puunkaatolaitteen kehittämisestä

Palosuojelurahasto myönsi vuoden 2020 Innovaatiopalkintohaussa kaksi kunniamainintaa. Toinen kunniamaininta myönnettiin Mikko Anuntille innovaatiosta Puunkaatolaite puunkaadon harjoitteluun. 

Puunkaatolaitteen avulla on mahdollista simuloida puiden kaatamista ja myrskyvaurioiden raivaamista turvallisesti. Innovaatio tuo metsän ja myrskyvauriot lähemmäksi harjoittelupaikkaa. Innovaation ansiosta harjoittelu on sujuvaa ja sillä saadaan riittävän haastavia harjoituksia toteutettua turvallisesti.

Laite toimii kuormaajissa, joissa kauhan käyttäminen on mahdollista. Laite voidaan myös ankkuroida maahan saranan ansiosta. Puu otetaan saksiin kiinni, kiristetään ketjuviputaljalla ja nostetaan pystyyn. Pystyyn nostettu puu kaadetaan tilanteen mukaisella kaatosahauksella. Kaadon jälkeen runko otetaan uudestaan kiinni ja puu nostetaan takaisin pystyyn.

Puunkaatolaitteesta on olemassa prototyyppi, jonka käyttöä on testattu Helsingin pelastuskoulun opetusryhmässä. Laite toimii hyvin ja nopeasti ja se on turvallinen käyttää. Opettaja voi seurata harjoitusta vieressä ja ohjata opiskelijaa samanaikaisesti. Harjoittelu voidaan toteuttaa turvallisessa ja rauhallisessa ympäristössä. Laitteen materiaali on paksua terästä, minkä johdosta laite kestää runkojen vipuvarsista tuoman rasituksen. Testien perusteella laite kestää erityisen kovaa rasitusta ja toimii erittäin tehokkaasti harjoituksissa.

Puunkaatolaite, jolla siirretään katkaistua puunrunkoa.
Puunkaatolaite

Anunti kertoo, että innovaation lähtökohtana oli kehittää palomiesten myrskyvauriopuiden raivaustaitoja.

– Innovaatiossa parasta on mielestäni laitteen tuoma tehokkuus harjoitteluun. Peruskaatoja voidaan tehdä useita tunnissa. Haastavinta innovaation kehittämisessä oli arvioida laitteeseen kohdistuva rasitus, Anunti toteaa.

Puunkaatolaite helpottaa Palosuojelurahaston Innovaatiopalkintoraadin mukaan vahingontorjuntatehtävien harjoittelua sekä lisää työturvallisuutta. Harjoitus on mahdollista järjestää muuallakin kuin metsässä, mikä tuo innovaatioon lisäarvoa, sillä varsinkaan kaupunkiympäristössä puita ei ole saatavilla harjoituskäyttöön niin paljon. Puunkaatotehtäviä on kuitenkin runsaasti eikä turvallista harjoittelutapaa ole sitä varten aikaisemmin kehitetty.

Anunti tulee jatkossa kehittämään laitteen mahdollista ankkurointia maahan, jonka jälkeen saranointi voidaan ottaa käyttöön.

Pinja Hentunen