Sihteeristö Palokuntien SM-kisoissa Messukeskuksessa

Sihteeristö Palokuntien SM-kisoissa Messukeskuksessa

Palosuojelurahasto on 14.4.2023 myöntänyt avustuksen Palokuntien Suomenmestaruuskilpailuihin. Kyseessä on yksi maamme vanhimmista ammattitaitokilpailuista, joka järjestetään järjestetään nyt 70. kertaa. Mukana oli 21 joukkuetta sekä 6 veteraanijoukkuetta.

10 henkilöä Helsingin Messukeskuksen aulassa. Kilpailun järjestäjiä sekä vieraita, keskellä Palosuojelurahaston pääsihteeri Johanna Herrala.
Pääsihteeri Johanna Herrala oli seuraamassa kilpailuja. Kuvassa lisäksi tilaisuuden järjesteäjiä ja vieraita.

Kilpailun teemana on pelastustoimi poikkeusoloissa. Kilpailu on tarkoitettu sopimuspalokunnille. Ensimmäinen kilpailu järjestettiin vuonna 1952 Tampereella.

Jehumalja 2023 -kilpailuihin tuotua kalustoa esittelyssä.

Kilpailu koostuu kolmesta osiosta, joita ovat tieto, taito ja kalusto.

Taustalla sammutusauto varusteluukut avattuna. Kuvan etualalla on aikuinen henkilö, oranssi takki päällä; ja hänen oikealla puolellaan on lapsi. Lippis päässä ja kelta-vihreä takki päällä. Kuvan oikeassa laidassa on kalustoa esittelemässä pelastaja.
Esillä on runsaasti Helsingin pelastuslaitoksen ja sopimuspalokuntien kalustoa sekä tietoa väestönsuojelusta.

Kilpailu on yleisötapahtuma, jonne oli vapaa pääsy. Kalustonäyttely ulkona kiinnosti erityisesti lapsiperheitä. Osa ajoneuvoista oli saanut Palosuojelurahaston avustusta.

Stadi Peto -niminen koirakko. Keskellä koiranohjaaja oranssi liivi päällä, ja vasemmalla Stadi Peto -koira oranssi liivi päällään.
Stadipeton koirakko ja ohjaaja Rina.

Koirat on koulutettu rauniopelastuskoiriksi, joita voidaan käyttää myös esimerkiksi, kun etsitään kadonneita henkilöitä maastosta. Koirat osallistuivat rauniopelastuskoiranäytökseen.

Kuusi sopimuspalokuntalaista odottaa kilpailuvuoroaan Jehumalja-nimisessä kilpailussa 27.5.2023. Tilanne on nimeltään karanteeni, jossa odotetaan, että joukkue voi lähteä omalla vuorollaan kilpailemaan.
Selänpään VPK:n joukkue odottaa omaa kisavuoroaan.

Helsingin messukeskus oli kisapäivänä muuttunut palokuntalaisten toimintapaikaksi. Järjestelytehtävissä toimii vuosittain noin 100-200 henkilöä. Vuonna 2024 kilpailu järjestetään Kanta-Hämeessä.

Palokuntalaisia odottamassa omaa kisavuoroa salissa. Odotellessa ehti myös harjoitella.
Kisavuoroa odotellessa ehti myös harjoitella.

Kilpailun voittamiseen tarvitaan tietoa, taitoa sekä myös ripeää suoritusta. Kalustokilpailussa suoritettiin ennalta tuntemattomia tehtäviä, joissa tehtävään käytetty aika ratkaisi tuloksen. Taito-osuus lisättiin kilpailuun vuonna 2002. Jehumalja kiertopalkinnon voittaa ryhmä, jolla on suurin pistemäärä kolmesta eri osakilpailusta.

Tehtävärasteja messukeskuksessa.
Tehtävärasteilla joukkueiden kisajärjestys oli arvottu.

Palosuojelurahaston avustustustoiminnalla ehkäistään tulipaloja sekä edistetään pelastustoimintaa. Rahaston avustuksella oli mahdollista kohottaa ja edistää palokuntien tiedollista ja taidollista osaamista todellisten hälytystehtävien varalta, mikä on kilpailun tarkoitus.

Kilpailujoukkue tehtävärastilla suorittamassa annettua tehtävää.
Kisatunnelmia.

Yleisö pääsi mukaan seuraamaan kisatapahtumien toimintarasteja. Kilpailussa oli useita sarjoja, ja monet saivat palkintoja. Kokonaiskilpailun voitti Anjalan VPK, joka on voittanut kokonaiskilpailun myös mm. vuosina 2016 – 2019.

 

Pinja Hentunen