Innovaatiopalkinto 2023; palkinto 25 000 euroa Pisla Paloturvalle
Voittajat: Poliisi, vanhempi konstaapeli Anssi Kinnunen, vanhempi rikoskonstaapeli Sami Kaskismaa, voimansiirtoasentaja Henri Rahm.
Taustaorganisaatio Pisla Oy: Pisla Paloturva
Pisla Paloturva auttaa pelastautumaan palavasta asunnosta
Pisla Oy:n valmistama Pisla Paloturva auttaa ihmisiä pelastautumaan ulos asunnoista turvaan tulipalon sattuessa. Menetelmälle on myönnetty 31.12.2019 patentti Suomessa. Paloturva innovaatiolle on myönnetty myös hyödyllisyysmallisuoja 7.2.2020.
Tulipalo saattaa synnyttää huoneistoon ylipaineen, joka tekee oven avaamisen mahdottomaksi asunnoissa, joissa on ulko-oven lisäksi sisäänpäin aukeava väliovi. Pisla Paloturva on kehitetty tasaamaan tulipalon aikana syntyvää ylipainetta asunnon sisäpuolella ja kaksilehtisen välioven välitilan välillä. Tutkimusten mukaan jo pienempikin asuntopalo voi aikaansaada ylipaineen asunnon sisätiloihin. Tämä ylipaine voi pysyä korkeana jopa useiden minuuttien ajan ja näin estää asukkaan ulospääsyn asunnosta, joissa on sisäänpäin aukeava väliovi.
− Innovaation lähtökohtana oli havahtuminen informaatioon, että palomiesten mennessä sammuttamaan asuinhuoneistopaloa ja avattuaan välioven, he kohtaavat usein eteisestä maahan tuupertuneen ihmisen oven välittömässä läheisyydessä. Vastaan tuli tutkittua tietoa, että todennäköinen syy ihmisten tuupertumiseen välioven läheisyyteen asuntopaloissa on, etteivät he ole saaneet väliovea avatuksi asunnossa vallinneen ylipaineen vuoksi, kertovat innovaatiopalkinnon kehittäjät.
Tuote on suunniteltu asennettavaksi kaksilehtisen (väliovellisen) ovirakenteen sisemmän välioven alkuperäisen lukkorakenteen tilalle. Tuotteeseen kuuluu paineentasausväylän sisältävä lukkorunko sekä ilma-aukoilla varustetut peitekilvet, jotka yhdessä muodostavat paineentasausväylän asunnon ja välitilan välille. Vaihtoehtoisesti asukas voi tehdä paineentasausväylän myös toisaalle ovessa, käyttämällä pakkauksessa mukana tulevaa väliholkkia, joka on tarkoitettu upotettavaksi välioveen haluamalleen kohdalle.
Kaksilehtisten väliovien rakentaminen uusiin kerrostaloihin kiellettiin Suomessa vuonna 2018. Käytännössä asunnon ovi ei saa enää avautua sisäänpäin, vaan huoneiston ulko-oven pitää olla yksinkertainen. Eri lähteiden mukaan vanhamallisia ovirakenteita, joissa ulko-oven lisäksi on sisäänpäin aukeava väliovi, on Suomessa edelleen käytössä vanhoissa kerrostaloissa edelleen jopa satoja tuhansia. Nykyisten rakennusmääräysten mukainen ulko-oviremontti, jolloin ovirakenteesta tehdään yksilehtinen, voi maksaa asennuksineen jopa 2 000 – 3 000 euroa. Pisla Paloturvan saa hankituksi huomattavasti edullisemmin. Innovaation materiaali on samanlainen, kuin yleisimmissä lukkorunkomalleissa, jonka johdosta tuotteen asennus onnistuu helposti useimpiin välioviin vaihtamalla vanha lukkorunko uuteen. Itse asentamalla Pisla Paloturvan voi ostaa muutamalla kymmenellä eurolla.
Innovaatiossa on kyse edullisesta, hyvin testatusta ja valmiista tuotteesta, joka edesauttaa ihmisten pelastautumista palavasta asunnosta. Kyseessä on täysin uusi tuote, jota ei markkinoilla ole aiemmin ollut. Innovaatio perustuu tutkittuun tietoon ja se parantaa asuntojen poistumisturvallisuutta, sillä väliovellisia oviratkaisuja on vielä runsaasti käytössä. Ovet on perinteisesti rakennettu tiiviiksi äänieristyksen takia. Suomessa syttyy vuosittain yli 1 000 asuinkerrostalopaloa. Pisla Paloturvan käyttö voi vähentää palokuolemia sekä tulipalojen aiheuttamia vakavia loukkaantumisia. Turvalaite on huomaamaton ja ovi näyttää asennuksen jälkeen samalta kuin ennen. Innovaatio parantaa myös asukkaiden omaehtoista varautumista.
Kuva: Pisla Paloturva.
Esittelyvideot:
https://youtu.be/-tnqg269cys
https://youtu.be/aHyJexOQ2Ug