Innovaatiopalkinto 2024; palkinto 4 000 euroa (jaettu 3. sija)

Innovaatiopalkinto 2024; palkinto 4 000 euroa (jaettu 3. sija)

Palomies Tero Nurmi, yrittäjä Mikko Soini: Letkujen esipesu- ja keräyslaite

Letkujen esipesu- ja keräyslaite vähentää henkilöstön altistumista erilaisille haitta-aineille

Innovaatiopalkinnon jaettu kolmas sija sekä 4 000 euron palkintoraha myönnettiin palomies Tero Nurmen ja yrittäjä Mikko Soinin kehittämälle innovaatiolle letkujen esipesu- ja keräyslaite. Onnettomuustilanteissa pelastuslaitoksen henkilöstö altistuu erilaisille haittatekijöille. Paloissa esiintyy aineita, jotka ovat terveydelle haitallisia, myrkyllisiä tai syöpävaarallisia. Tulipalojen sammuttamisessa käytetyt letkut ovat pelastustoimien jälkeen likaisia, ja niihin on kertynyt haitallisia aineita. Letkuissa oleva altiste voi kulkeutua onnettomuuspaikalla keräysvaiheessa pelastajiin, pelastusyksiköihin, huoltoautoon ja paloasemalle.

Kehitetty tuote on onnettomuuspaikalla käytettävä letkujen esipesu- ja keräyslaite. Laite on kannettava ja tehty teräksestä. Laitteen käyttämä vesi saadaan paloauton vesisäiliöstä erillisellä letkulla. Tuote mahtuu pelastusyksikköön sekä on helppokäyttöinen ja edullinen. Letkut pystytään esipesemään jo tilannepaikalla, jolloin palopaikalta ei kuljeteta palojäämiä paloasemalle. Likaisten letkujen pesuvedet voidaan kerätä talteen jatkokäsittelyä varten.

− Innovaation lähtökohtana oli se, kun huomasin, miten paljon altistumme erilaisille epäpuhtauksille ennen varsinaista letkujen pesua. Innovaatiossa parasta on mielestäni huomata, miten yksinkertaisella keksinnöllä vähennämme henkilöstön altistumista ja helpotamme letkuhuoltoa ja niiden keräystä tilannepaikalla, kertoo Tero Nurmi.

Satu Björke