Innovaatiopalkinto 2023; palkinto 7 000 euroa (3. sija)
Toimitusjohtaja Markku Järvinen (MJ Sammutus): Sadetin
Sadettimilla tehty pitkä vesiseinä kuluttaa vähän vettä ja rajoittaa maastopaloja jopa yhden pelastajan työvoimalla
Metsäpalo leviää usein maassa leveällä rintamalla ja tuulesta riippuen myös puunlatvoissa nopeasti. Maastopaloissa, kuten esimerkiksi Kalajoen suuressa metsäpalossa riittävän veden saanti sammutuskalustojen käyttöön oli yksi kriittinen tekijä. Markku Järvinen halusi kehittämällään Innovaatiolla vastata tähän haasteeseen.
Innovaatiossa on kyse paloletkujen väliin sormiliittimin asetettavista sadettimista, joilla saadaan nopeasti kasteltua sammutusletkuketjun ympäristö noin 20 metrin leveydeltä. Sadettimilla ja letkuilla sekä sammutusauton pumpputeholla (12,5 bar) voidaan rakentaa jopa 200 metrin yhtenäinen kastelulinja, mikä estää palon leviämisen märkäkentän yli. Tuote valmistetaan 3D-tulostimella, mikä tekee sadettimista edullisia valmistaa.
Innovaatio lisää palon rajaamisen lisäksi myös palomiesten työturvallisuutta maastopaloissa. Kun vesiseinät ulottuvat ketjutettuina toisiinsa, ei pelastushenkilöstön tarvitsee asettaa itseään tarpeettomaan vaaraan maastossa. Vesiseinän käyttö vaatii parhaimmillaan vain yhden pelastajan, joka huolehtii veden riittävyydestä. Tällöin miehistön tarve palopaikalla pienenee ja he voivat suorittaa muita sammutustehtäviä.
Palon rajaaminen työsuihkuilla kuluttaa sekä vettä että työvoimaa runsaasti. Innovaation avulla voidaan luoda vesiseinä, joka kuluttaa huomattavasti vähemmän vettä kuin mitä palomiesten työsuihkujen käytöllä kuluisi vastaavan alueen kasteluun. Sadetinjärjestelmällä tehdyt vesiseinät antavat ympäristön kastelun ohella myös henkilökohtaisen suojan kuumuutta vastaan. Vesiseinää voidaan käyttää taajama-alueella myös rakennusten suojana estämässä lämpösäteilyn ja palon leviämistä rakennuksiin.
− Innovaation lähtökohtana oli Euroopassa sekä Yhdysvalloissa vuosittain riehuvat laajat metsäpalot. Kalajoen suuri palo antoi lopullisen sysäyksen sadettimen kehittämiselle. Innovaatiossa parasta on kustannustehokkuus, helppokäyttöisyys sekä se, että sitä voidaan valmistaa kaikkialla 3D-tulostimilla. Innovaatio parantaa paloturvallisuutta, sillä sen avulla voidaan suojata pelastajien toimintaa ja pienentää palovahinkojen määrää, kertoo Innovaation kehittäjä.
Sadettimelle on myönnetty kotimaan patentti. Sadettimelle on saatu myös hyödyllisyysmalli. Innovaatiota on testattu mm. Lielahden sekä Taivassalon sopimuskuntien kanssa.
Vesiseinäsuihkuja on olemassa, mutta kevyt, lujarakenteinen sekä suhteellisen edullinen 3D-printattu tuote, jolla vesiseinä on mahdollista rakentaa pitkäksi ketjuksi, on uusi aluevaltaus. Ketjutuksen vuoksi järjestelmä laajentaa vesiseinän monipuolista käyttöä palojen sammuttamisessa sekä rajoittamisessa, jolloin pelastushenkilöstön resursseja vapautuu muualle. Taajama-alueilla sadettimilla voidaan myös suojata tulipalon läheisiä rakennuksia. Tuote ei vie tilaa ja sitä on helppo käyttää. Innovaatiossa on kyse tarpeellisesta tuotteesta, sillä maastopalojen uskotaan lisääntyvän ilmastomuutoksen myötä. Innovaatio parantaa myös pelastajien työturvallisuutta maastopaloissa.
Sadetin (sivustolta www.mjsammutus.fi)
Sadetin kytkettynä (sivustolta www.mjsammutus.fi)
Video: https://www.youtube.com/watch?v=YLCMJz-1ZXs